Poradnik
Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka
Publikacja „Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka” to pierwszy w Polsce tak kompletny i syntetyczny opis zagadnieÅ„ zwiÄ…zanych z bezpieczeÅ„stwem i higienÄ… produkcji przy przetwórstwie mleka na sery i inne produkty mleczarskie.
Celem poradnika byÅ‚o stworzenie narzÄ™dzia, które w jasny i prosty sposób pomoże maÅ‚ym przetwórcom w opracowaniu oraz wdrożeniu procedur kontroli wÅ‚aÅ›cicielskiej i zagwarantuje, że wytwarzane przez nich produkty bÄ™dÄ… bezpieczne dla zdrowia i życia konsumentów. Przedstawione w poradniku zagadnienia dostosowane sÄ… do specyfiki dziaÅ‚alnoÅ›ci przetwórstwa farmerskiego oraz rzemieÅ›lniczego. Publikacja zawiera zestawienie prostych oraz nieskomplikowanych Å›rodków kontroli, zrozumiaÅ‚ych dla maÅ‚ych przetwórców i bÄ™dÄ…cych w zasiÄ™gu ich możliwoÅ›ci.
Pomimo, że poradnik jest adresowany przede wszystkim do producentów oraz instytucji i organizacji ksztaÅ‚cÄ…cych oraz wspierajÄ…cych rolników-producentów (np. ODR-y, stowarzyszenia serowarów), to jego ważnÄ… funkcjÄ… jest również to, że może stanowić istotne narzÄ™dzie dla instytucji, pomocne w nadzorze i kontroli w kontaktach z maÅ‚ymi przetwórcami mleka, weryfikowaniu prawidÅ‚owoÅ›ci przyjÄ™tego planu sanitarnego oraz monitorowaniu i zapobieganiu zagrożeniom sanitarnym.
Publikacja uwzględnia praktyki Kodeksu Żywieniowego oraz wymagania bezpieczeństwa określone w przepisach Unii Europejskiej oraz krajowych.
„Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka” zostaÅ‚ wpisany przez GÅ‚ównego Lekarza Weterynarii do Krajowych Wytycznych Dobrej Praktyki, prowadzonych przez KomisjÄ™ EuropejskÄ….
Poradnik, podzielony na trzy części - treść zasadniczÄ… poradnika, karty operacji i karty procesu dla poszczególnych produktów, jest dostÄ™pny do wyÅ›wietlenia tutaj:
Poradnik - ZOBACZ
Karty Operacji - ZOBACZ
Karta Procesu 1. Produkcja mleka - ZOBACZ
Karta Procesu 2. Mleko spożywcze surowe do sprzedaży - ZOBACZ
Karta Procesu 3. Mleko spożywcze pasteryzowane - ZOBACZ
Karta Procesu 4. Śmietana i śmietanka - ZOBACZ
Karta Procesu 5. Masło - ZOBACZ
Karta Procesu 6. Mleczne napoje fermentowane - ZOBACZ
Karta Procesu 7. Sery twarogowe i świeże - ZOBACZ
Karta Procesu 8. Sery kwasowo-podpuszczkowe - ZOBACZ
Karta Procesu 9. Sery miękkie podpuszczkowe - ZOBACZ
Karta Procesu 10. Sery dojrzewajÄ…ce nisko dogrzewane - ZOBACZ
Karta Procesu 11. Sery dojrzewające średnio i wysoko dogrzewane - ZOBACZ
Karta Procesu 12. Sery z przerostem pleśni - ZOBACZ
Karta Procesu 13. Sery zwarowe - ZOBACZ