Czas na ser
W dniach 2-4 czerwca 2017 producenci i amatorzy tradycyjnych serów już siódmy raz spotkajÄ… siÄ™ w Lidzbarku WarmiÅ„skim na przedzamczu i dziedziÅ„cu Hotelu KRASICKI na VII Ogólnopolskim Festiwalu Serów Farmerskich i tradycyjnych. Festiwal „Czas na Ser” to Å›wiÄ™to serowej braci, to jedyna w Polsce impreza sÅ‚użąca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu i promocji „zapomnianych” smaków. To miejsce spotkaÅ„, wzajemnej edukacji, wymiany doÅ›wiadczeÅ„ i integracji Å›rodowiska maÅ‚ych producentów oraz miÅ‚oÅ›ników tradycyjnych serów.
Festiwal buduje pozytywny wizerunek maÅ‚ych wytwórców, docenia ich wysiÅ‚ek oraz promuje walory serów farmerskich i tradycyjnych, produkowanych zgodnie ze sztukÄ… serowarskÄ….
Pierwszy dzieÅ„ przeznaczony jest dla producentów i osób głębiej zainteresowanych serowarstwem farmerskim i jego problemami. Planowane jest seminarium oraz ocena serów zgÅ‚oszonych do konkursu przez jury.. UdziaÅ‚ w seminarium może wziąć każdy, kogo interesujÄ… technologiczne, sanitarne i prawne aspekty serowarstwa farmerskiego.
PiÄ…tek 2 czerwca, godz.15.00
Program seminarium:
1. Prezentacja Europejskiego Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych (pierwszy raz w Polsce!!!)
2. Produkcja mozzarelli w warunkach farmerskich
3. Dynamika zmian kwasowoÅ›ci podczas produkcji różnych produktów mleczarskich
4. Znaczenie mycia i dezynfekcji jako elementu dobrej praktyki higienicznej (GHP)
5. Moja serownia.
6. Komentowana degustacja „Sery Europy”.
Kolejne dwa dni bÄ™dÄ… otwarte i skierowane do festiwalowych goÅ›ci, którzy bÄ™dÄ… mogli próbować i kupować różne polskie sery farmerskie, dostÄ™pne na co dzieÅ„ tylko na lokalnych rynkach. BÄ™dzie tez możliwość zakupu kilku serów francuskich.
W tym roku znów spodziewamy siÄ™ wizyty serowarów litewskich.
Zainteresowani bÄ™dÄ… mogli uczestniczyć w warsztatach smaku, podczas których bÄ™dÄ… mogli poznać sery na co dzieÅ„ niedostÄ™pne na polskim rynku i wzbogacić swojÄ… wiedzÄ™ o ich walorach i sposobach łączenia z innymi produktami. Pierwszy raz na warsztatach pojawiÄ… siÄ™ sery z Austrii.
Program warsztatów:
Sobota.
11.00 Sery i cydr, czyli jak trafnie połączyć sery i różne typy cydru.
12.15 Ser i oliwa, czyli jak łączyć różne sery i różne oliwy rzemieÅ›lnicze.
13,30 Sery litewskie
15.00 Sery austriackie
Niedziela
10.00 Sery i cydr, czyli jak trafnie połączyć sery i różne typy cydru.
12.15 Sery litewskie.
13.15 Sery i pasty cytrynowe, czyli sery po nowemu.
14.30 Sery austriackie.
Jak zwykle, festiwalowi bÄ™dzie towarzyszyć szereg atrakcji dla dorosÅ‚ych i dla dzieci oraz spokojna, nastrojowa festiwalowa muzyka. CieszÄ…c siÄ™ na spotkanie z PaÅ„stwem, kolejny raz zapraszamy w dniach 2-4 czerwca do Lidzbarka WarmiÅ„skiego – serowej stolicy Polski!
Dalsze szczegóÅ‚y wkrótce!!!