serowarzy rodzinni Stowarzyszenie Serowarów Rodzinnych - Serowarzy Rodzinni, Festiwal Czas na ser, FaceNetwork Stowarzyszenie Serowarów Rodzinnych - Serowarzy Rodzinni, Festiwal Czas na ser, FaceNetwork Stowarzyszenie Serowarów Rodzinnych - Serowarzy Rodzinni, Festiwal Czas na ser, FaceNetwork Stowarzyszenie Serowarów Rodzinnych - Serowarzy Rodzinni, Festiwal Czas na ser, FaceNetwork

Czas na ser

festiwal serów, festiwal czas na ser, festiwal serów czas na ser, festiwal serów farmerskich, festiwal serów tradycyjnych

 

W dniach 2-4 czerwca 2017 producenci i amatorzy tradycyjnych serów już siódmy raz spotkajÄ… siÄ™ w Lidzbarku WarmiÅ„skim na przedzamczu i dziedziÅ„cu Hotelu KRASICKI na VII Ogólnopolskim Festiwalu Serów Farmerskich i tradycyjnych. Festiwal „Czas na Ser” to Å›wiÄ™to serowej braci, to jedyna w Polsce impreza sÅ‚użąca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu i promocji „zapomnianych” smaków. To miejsce spotkaÅ„, wzajemnej edukacji, wymiany doÅ›wiadczeÅ„ i integracji Å›rodowiska maÅ‚ych producentów oraz miÅ‚oÅ›ników tradycyjnych serów.

Festiwal buduje pozytywny wizerunek maÅ‚ych wytwórców, docenia ich wysiÅ‚ek oraz promuje walory serów farmerskich i tradycyjnych, produkowanych zgodnie ze sztukÄ… serowarskÄ….

Pierwszy dzieÅ„ przeznaczony jest dla producentów i osób głębiej zainteresowanych serowarstwem farmerskim i jego problemami. Planowane jest seminarium oraz ocena serów zgÅ‚oszonych do konkursu przez jury.. UdziaÅ‚ w seminarium może wziąć każdy, kogo interesujÄ… technologiczne, sanitarne i prawne aspekty serowarstwa farmerskiego.

 

PiÄ…tek 2 czerwca, godz.15.00

 

Program seminarium:

 

1. Prezentacja Europejskiego Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych (pierwszy raz w Polsce!!!)

2. Produkcja mozzarelli w warunkach farmerskich

3. Dynamika zmian kwasowoÅ›ci podczas produkcji różnych produktów mleczarskich

4. Znaczenie mycia i dezynfekcji jako elementu dobrej praktyki higienicznej (GHP)

5. Moja serownia.

6. Komentowana degustacja „Sery Europy”.

 

Kolejne dwa dni bÄ™dÄ… otwarte i skierowane do festiwalowych goÅ›ci, którzy bÄ™dÄ… mogli próbować i kupować różne polskie sery farmerskie, dostÄ™pne na co dzieÅ„ tylko na lokalnych rynkach. BÄ™dzie tez możliwość zakupu kilku serów francuskich.

W tym roku znów spodziewamy siÄ™ wizyty serowarów litewskich.

Zainteresowani bÄ™dÄ… mogli uczestniczyć w warsztatach smaku, podczas których bÄ™dÄ… mogli poznać sery na co dzieÅ„ niedostÄ™pne na polskim rynku i wzbogacić swojÄ… wiedzÄ™ o ich walorach i sposobach łączenia z innymi produktami. Pierwszy raz na warsztatach pojawiÄ… siÄ™ sery z Austrii.

 

Program warsztatów:

 

Sobota.

11.00 Sery i cydr, czyli jak trafnie połączyć sery i różne typy cydru.

12.15 Ser i oliwa, czyli jak łączyć różne sery i różne oliwy rzemieÅ›lnicze.

13,30 Sery litewskie

15.00 Sery austriackie

 

Niedziela

10.00 Sery i cydr, czyli jak trafnie połączyć sery i różne typy cydru.

12.15 Sery litewskie.

13.15 Sery i pasty cytrynowe, czyli sery po nowemu.

14.30 Sery austriackie.

 

Jak zwykle, festiwalowi bÄ™dzie towarzyszyć szereg atrakcji dla dorosÅ‚ych i dla dzieci oraz spokojna, nastrojowa festiwalowa muzyka. CieszÄ…c siÄ™ na spotkanie z PaÅ„stwem, kolejny raz zapraszamy w dniach 2-4 czerwca do Lidzbarka WarmiÅ„skiego – serowej stolicy Polski!

 

Dalsze szczegóÅ‚y wkrótce!!!

 

Script logo